Jennys boktips    20240323                                                     

 

 

                                                                                                                 

 

        

 

 

 

                    

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

                                                                                                                                                                      

 Hejsan på er!

 

Om en vecka befinner vi oss på Mullnäset, har påsklov och firar en 15-åring. Jag tycker att det känns overkligt och lite orimligt. Men så är det. På påskafton händer det.

 

Enligt pappa finns det stora möjligheter till finföre på sjön och jag längtar verkligen efter att sitta i en snöhög och lyssna på vårvintern. Förhoppningsvis ska det vara åtminstone någon dag med dagsmeja och sol.

I Uppsala är det vårgrått och även om solen tittar fram då och då så är det mestadels lite gråslaskigt och blött.

 

Jag har läst en bok som jag nog skulle vilja påstå är den viktigaste jag har läst på mycket lång tid. Och då läser jag ändå väldigt mycket och håller verkligen inte med om allt i den här.

 

Det jobbiga med den är att en hel del åsikter som författaren Björn Ferry har krockar så hårdhänt med mina egna. Det bästa är att en hel del åsikter krockar hårdhänt med mina egna. "Hur fan ska vi ha det?" är den före detta skidskytten Björn Ferrys dagbok under 2022 och 2023.

Varför krockar hans tankar och åsikter med mina? Han och frun, armbryterskan Heidi, bor i Storuman med sina barn, lever nära naturen och intresserar sig mycket för hållbarhet och miljö. De flyger inte, försöker undvika kött som inte är miljövänligt och engagerar sig i hållbart skogsbruk. Samtidigt så ifrågasätter Björn Ferry miljörörelsen, han lyssnar ordagrant på vad politikerna säger och röstar därmed på en SD-politiker i kommunvalet. Han tycker Patrik Sjöberg gör ett bra jobb när han söker upp en pedofil med sitt Dumpenprojekt  och han köper inte helt tanken på det här med naturskogar och att låta skogen sköta sig själv.

Jag himlade med ögonen mer än en gång när jag fick beskrivningar av middagar, Heidis och Björns sexliv och annat väldigt vardagsrelaterat som kändes som för mycket information. Samtidigt så är det ju det som är intressant med dagböcker, att få tjuvkika in i en annan människas huvud.

Björn Ferry verkar också vara en oerhört intensiv person. Han tvekar inte att ta kontakt med människor som kan ge honom svar på olika frågor. Jag kan tänka mig att det finns de som hukar och smyger åt ett annat håll när han kommer ångande och vill diskutera. Fast, det kanske säger mer om mig än honom.

Så varför är den här boken så viktig?

Den fyller ett hål i litteraturen och debatten, ett inlägg som jag saknat och inte funnit någon annanstans. I vår svartvita och polariserade värld så behöver vi möta åsikter som inte passar in i vår egen världsbild. Vi behöver få nya vinklar och kunna möta dem som tycker annorlunda än vi. Björn Ferry har en mycket viktig poäng i sitt resonemang när han skriver att vi måste hitta sätt att leva där det är värt att göra en omställning. Världen kommer aldrig att förändras så totalt att alla kommer att göra "rätt" . Vi måste ha förståelse för att även de som tycker annorlunda kan ha poänger och det gäller båda sidor. 

Jag kommer att tänka länge på den här boken och hoppas på att hitta fler, liknande. När jag läste så insåg jag att det här är exakt det jag behöver. Jag jobbar också stenhårt på att få min far och andra i min närhet att läsa för jag vill diskutera det här!

Glad påsk och kanske ses vi på sjön!

                                                                                                                                             

 

                                                                                                        Boktips 2023_12_13

                                                                                                             Äldre boktips!